Op zoek naar onze Zweedse vakantiewoning: Blog 4 – De weg naar de sleuteloverdracht
In onze vorige blog Op zoek naar onze Zweedse vakantiewoning: Blog 3 – Het avontuur van bieden en beslissen deelden we de voortgang van onze zoektocht naar een vakantiehuis in Zweden. Na een eerste bezichtiging van een authentieke Zweedse vakantiewoning aan de bosrand in Hagfors, bleven we twijfels houden, ondanks de aantrekkingskracht van het huis.

We onderzochten het technische rapport, wat ons enige zorgen bezorgde. Een van de genoemde punten was bijvoorbeeld het mos tussen de dakpannen, een typisch Zweeds beeld dat zowel charmant als waarschuwend kan zijn.
De makelaar stelde ons echter gerust door de belangrijkste punten uit het rapport toe te lichten. Na een tweede bezichtiging besloten we snel een bod uit te brengen. Tot onze verrassing werd ons bod geaccepteerd, en we besloten alles direct af te handelen. Met het voorlopige koopcontract van ons Zweedse vakantiehuis in handen, kijken we nu uit naar de sleuteloverdracht van ons eigen huis in Zweden. In deze blog lees je hoe wij dit avontuur afronden.
Van droom naar werkelijkheid: onze weg naar de sleuteloverdracht
Eenmaal in Nederland blijft het nog een beetje onrealistisch. De koop is pas bindend als beide partijen hebben ondertekend en de aanbetaling is gedaan. Je kunt wel raden wat wij dus als eerste doen thuis: de reader van de bank tevoorschijn toveren en de aanbetaling betalen.
Na een paar dagen krijgen we bericht van de makelaar: de aanbetaling is binnen en de eigenaren hebben de voorlopige koopakte ondertekend. De koop van ons Zweedse huis is officieel rond! Maar het voelt nog niet echt, het vakantiehuis is pas écht van ons als we de sleutels in handen hebben. We hebben inmiddels de datum vastgelegd voor de sleuteloverdracht: 25 maart.

De laatste stappen voor de sleuteloverdracht
Voordat we weer naar Hagfors in Zweden vertrekken, zijn we druk bezig met het inrichten van ons Zweedse huis. We kopen online bij JYSK in Zweden een mooie boxspring die we op de dag van de overdracht kunnen ophalen in Hagfors. Zo hebben we tenminste alvast een slaapplek geregeld voor de eerste nacht in ons nieuwe Zweedse huis. Daarnaast moeten we natuurlijk verzekeringen, vuilophaal, stroom, internet en andere praktische zaken regelen. Dit lijkt allemaal soepel te verlopen, zeker omdat veel mensen in Zweden goed Engels spreken.
Het enige waar we tegenaan lopen, is het Zweedse persoonsnummer. Wij hebben dit niet, aangezien je dit nummer alleen krijgt als je in Zweden ingeschreven staat. En wij gaan natuurlijk niet immigreren. Overal waar we heen bellen, blijkt dat ze dit nummer vaak vragen om iets te kunnen regelen. Gelukkig horen we dat we als huiseigenaren een soort communicatienummer (Samordningsnummer) kunnen aanvragen. We zetten dit dus alvast in onze agenda voor als we in maart weer in Hagfors zijn, het lijkt ons wel verstandig om deze aan te vragen.
Wat is een Zweeds persoonsnummer?
Het Zweedse persoonsnummer (personnummer) is een uniek identificatienummer dat elke inwoner van Zweden krijgt. Dit nummer wordt gebruikt voor belastingaangiften, gezondheidszorg, sociale zekerheid en andere administratieve zaken. Het is dus een beetje zoals ons BSN-nummer in Nederland.
Normaal gesproken krijg je dit nummer als je in Zweden woont of werkt. Omdat wij echter geen plannen hebben om permanent in Zweden te wonen, komen we niet in aanmerking voor dit nummer. Maar geen paniek! Er is een oplossing voor mensen zoals wij die tijdelijk in Zweden verblijven, zoals huiseigenaren of mensen die een vakantiehuis hebben.
Wat is een Samordningsnummer?
Als huiseigenaren kunnen we een Samordningsnummer aanvragen. Dit is een soort alternatief voor het persoonsnummer en wordt gebruikt voor administratieve doeleinden zoals het openen van een bankrekening, het regelen van verzekeringen, en het aanvragen van een telefoonabonnement. Dit nummer is dus essentieel voor iedereen die tijdelijk in Zweden verblijft en zaken wil regelen.
Het aanvragen van een Samordningsnummer kan via de Skatteverket, de Zweedse belastingdienst. Je kunt dit nummer aanvragen zodra je in Zweden bent, en het is handig om dit meteen te doen bij je eerste bezoek. Je hebt enkele documenten nodig, zoals een kopie van je paspoort, bewijs van eigendom van je woning in Zweden, en soms een bewijs van inkomen of werk in Zweden.
Waarom een bankrekening openen in Zweden?
Dan is er nog de bankrekening. Geen idee of we die echt nodig hebben, maar het lijkt ons wel handig en goedkoper. We kunnen de betalingen dan lokaal doen zonder hoge buitenlandse bankkosten en we kunnen eenvoudig de rekeningen voor onze Zweedse vakantiewoning betalen voor zaken als stroom, water en internet. Dus maken we alvast een afspraak bij de Swedbank in Hagfors, die dicht bij de makelaar zit. Korte lijntjes kunnen nooit kwaad!
De laatste voorbereidingen
In de weken die volgen, verzamelen we veel leuke spulletjes om mee te nemen naar Värmland. We willen het huis natuurlijk gezellig inrichten. Het wordt een klusvakantie, want we gaan ongeveer een week naar Hagfors en willen daar veel doen. De ouders van Patricia zijn stiekem een beetje nieuwsgierig en vaders wil ook wel mee om te klussen. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen!
Op 24 maart vertrekken we weer vroeg in de ochtend richting Zweden. We hebben B&B Skalleruds Gård weer geboekt, zodat we op tijd bij de makelaar in Hagfors kunnen zijn voor de overdracht.

De grote dag: 24 maart
We hebben een afspraak om 11 uur op het kantoor van de makelaar (Fastighetsbyrån), maar we zijn al mooi op tijd in Hagfors, dus we drinken eerst een kopje koffie bij de Kaffeestugan en laten de ouders daar achter, terwijl wij gaan tekenen bij de makelaar. Dit is het moment dat we voor de eerste keer de eigenaren van het huis ontmoeten. Het is een jong stel dat dit als hun eerste woning heeft gekocht, maar inmiddels hebben ze een mooie boerderij in Höje gevonden en is het tijd om afscheid te nemen van hun oude huis.

Het tekenen van de documenten gaat snel en zonder problemen, en dan is het tijd om naar ons nieuwe huis te gaan. De oude eigenaren gaan met ons mee om ons wat dingen in de woning uit te leggen. Als zij eenmaal weg zijn, moeten we snel aan de slag, want anders kunnen we vannacht niet slapen: de bus leegmaken!
De bus zit vol met spullen die we mee hebben genomen, en we hebben geen tijd te verliezen. Zodra alles is uitgepakt, rijden we naar de JYSK in Hagfors om ons bed op te halen. Zo hebben we in ieder geval een slaapplek geregeld voor de nacht. Omdat we ook nog wat andere meubels hebben gekocht, rijden we zelfs een tweede keer naar JYSK om alles mee te nemen.
Een paar laatste zaken
Alles werkt in huis, dus het aanvragen van stroom, water en dergelijke is allemaal geregeld. Helaas is het met het internet nog niet gelukt, maar dat is voor later zorg.
De eerste avond in ons Zweedse vakantiewoning voelt magisch. Omringd door rust en stilte genieten we van het moment. Het huis is nog niet perfect, maar het is van ons.
Na het bereiden van onze eerste maaltijd in de keuken sluiten we de avond af met een heerlijke Irish coffee. Tussen de dozen en de chaos vieren we de goede afloop en staan stil bij hoe ver we zijn gekomen. Moe maar voldaan kruipen we daarna in ons nieuwe bed voor onze eerste nacht in ons Zweedse huisje.
Een droom die werkelijkheid wordt
De komende week zijn we druk met klussen en inrichten, maar we hopen ook wat momentjes te vinden om te genieten van deze prachtige plek. Wat begint als een droom, is nu onze realiteit. We hebben ons eigen plekje in Värmland gevonden – een plek waar we genieten van de rust, de Zweedse natuur, en vooral van elkaar.
Onze zoektocht naar een Zweeds vakantiehuis is ten einde, maar ons Värmland avontuur begint nu pas echt. We blijven onze belevenissen in en rondom ons nieuwe huis delen. Benieuwd naar onze avonturen? Houd onze blog in de gaten en blijf op de hoogte van onze belevenissen in Zweden!