Met jaszakken vol elandkeutels door Värmland
Onze vorige blog ging over onze reis van en naar Hagfors, waarin we jullie meenamen tijdens onze terugreis naar Nederland. Inmiddels zijn we weer in Zweden aangekomen en klaar om de prachtige natuur van Värmland verder te ontdekken. Deze keer willen we jullie meenemen op een mooie wandeling die start bij Värmlandsgården, een klein stukje paradijs net buiten Hagfors.
Van de Tourist Information naar de natuur
Afgelopen week haalden we wat leuke folders en boekjes op bij de Turistinformation in Hagfors. In één van deze boekjes vinden we een mooie wandeling die start bij Värmlandsgården, op zo’n 15 minuten rijden van Hagfors. We zijn meteen enthousiast en besluiten vandaag dit avontuur aan te gaan.
Turistinformation Hagfors
In het stadhuis van Hagfors vind je de toeristische informatie van de gemeente. Hier kun je terecht voor tips, folders (zoals het wandelboekje waarin wij deze route vonden), internet, computergebruik en visvergunningen.
Adres: Dalavägen 10, 683 80 Hagfors
Openingsuren: Maandag t/m vrijdag van 09.00–16.00 uur (gesloten voor lunch van 12.00–13.00 uur)
Värmlandsgården: Een rustig startpunt in de natuur
Vanuit Hus Björken rijden we richting Värmlandsgården, waar de route begint. Värmlandsgården ligt tussen de meren Deglunden en Upplunden, twee pittoreske meren die de perfecte achtergrond vormen voor deze wandeling. De weg naar Värmlandsgården is al prachtig, met een rit over een grindweg die ons door het Zweedse landschap voert.

Onderweg stoppen we even op een bruggetje om wat foto’s te maken van het meer dat voor ons ligt, de weerspiegeling van de bomen op het water is betoverend. We nemen rustig de tijd om van dit moment te genieten voordat we verder rijden naar het beginpunt van onze wandeling.

Zodra we aankomen bij Värmlandsgarden, worden we begroet door de rust van de omgeving — een perfecte plek om even rond te kijken. De locatie is prachtig, met stuga’s, een camping, een receptie en een toiletgebouw, alles netjes tussen de twee meren. Het is de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de natuur, of je nu wilt kanoën, mountainbiken, of gewoon lekker wandelen.
Startpunt route:
Värmlandsgården
Lengte: 13,5 km (wij deden 11 km)
Moeilijkheidsgraad: Medium
Markering: Rode pijlen en stippen
Het pad op: bos, paddenstoelen en elandkeutels
We vinden een groot informatiebord bij Värmlandsgården waarop de wandelroute uit het boekje wordt aangegeven. De route is gemarkeerd met pijlen en stippen op bomen en stenen, dus we beginnen vol goede moed de route het bos in te volgen.

Al snel merken we de typische geur van de natuur op, en het bos is werkelijk een paradijs voor natuurliefhebbers. Terwijl we wandelen, komen we langs allerlei soorten paddenstoelen en zwammen die de grond en de bomen versieren. Af en toe blijven we even stil staan om ze beter te bewonderen.

Tijdens de wandeling komen we ook al snel elandkeutels tegen. Patricia kan de verleiding niet weerstaan. Ze begint enthousiast de keutels op te rapen, want ze heeft gehoord dat je ze prima kunt gebruiken als aanmaakblokjes.
Haar zakken raken al snel goed gevuld! Erik kijkt met een mengeling van verbazing en lichte walging toe, maar kan uiteindelijk niet anders dan lachen om het bizarre tafereel. We houden goed onze ogen open in de hoop ook een eland te spotten, maar helaas blijft de grote hertachtige vandaag buiten beeld.

Wist je dit? Elandkeutels & kampvuurtjes
Elandkeutels na de winter zijn prima aanmaakblokjes: omdat elanden in de winter vooral takken en hout eten, bestaan hun keutels grotendeels uit droge houtvezels. Perfect om een vuurtje mee aan te steken!
Nieuwsgierig? Peter Persson test het zelf in het wild: Bekijk hier het filmpje
De magie van bevroren meren en weerspiegelingen
Met de zakken vol elandkeutels lopen we verder en komen we langs het eerste meer, waar we merken dat het water bevroren is. Het ijs is dik genoeg om ons te kunnen dragen, maar het kraken dat we horen wanneer we er voorzichtig op stappen, maakt ons toch een beetje nerveus. Het klinkt als een teken dat we verder moeten wandelen. Ondanks de verleiding om meer te testen, besluiten we snel het pad weer op te zoeken, want er wachten ons nog heel wat kilometers.

Niet veel later, komen we bij een ander deel van het meer waar geen ijs meer op ligt. Hier zien we de prachtige weerspiegeling van de bomen in het water, een betoverend gezicht. Het contrast tussen de bevroren delen en de vrije wateroppervlakte is bijzonder, en het maakt de overgang tussen de seizoenen nog duidelijker zichtbaar.

Wandelen door veengebied met heide
We wandelen verder en komen op een lang vlonderpad dat door een veenachtig gebied slingert, met frisgroene jonge dennenbomen die uit de heide omhoog steken. Het vlonderpad zorgt ervoor dat we met droge voeten het gebied kunnen doorkruisen.

Aan de overkant schieten we weer het bos in, en langzaam begint het pad licht omhoog te lopen. We nemen de tijd om te genieten van de natuur om ons heen — de zonnestralen die door de bomen schijnen, de geur van de paddenstoelen, en de rust van het bos. Even stoppen we bij een grote steen om uit te rusten en te genieten van de stilte.

Riviertje en alternatieve route
We horen in de verte het geluid van stromend water, en even later komen we bij een klein bruggetje waar we een riviertje oversteken. Wanneer we bij de weg uitkomen, besluiten we een stuk van de route af te snijden — 13,5 km is toch wel erg lang en onze voeten beginnen te protesteren. In plaats van over de weg te lopen, kiezen we voor een pad dat parallel aan de weg slingert. Onderweg komen we een vervallen huisje tegen en zien we nog delen van een oude spoorlijn liggen. De sfeer is rustig en het lijkt wel of we een stukje geschiedenis ontdekken.

Terug bij Värmlandsgården
Uiteindelijk komen we weer bij de weg naar Värmlandsgården, we lopen het eerste stukje over de grindweg — dezelfde weg die we ook hebben gereden. Even stoppen we weer bij het bruggetje, waar we eerder foto’s maakten, en onder het motto ‘je kunt nooit genoeg foto’s maken’ schiet Patricia nog een paar foto’s van de prachtige weerspiegeling in het water.

Niet veel later worden we door de rode pijlen weer het bos in gestuurd. We wandelen langs het meer, in de verte horen we een specht, die zijn geluid tussen de bomen laat klinken. We zijn blij wanneer we bij de steiger van Värmlandsgården aankomen, waar een houten ligbank ons uitnodigt om even op adem te komen.

De zon schijnt zachtjes en we kijken naar een eekhoorntje dat druk in de weer is in een boom. We nemen de tijd om te ontspannen voordat we de auto weer in stappen.

Info: Värmlandsgården
Värmlandsgården is een outdoorcentrum met een breed scala aan activiteiten en faciliteiten. Hier kun je kano’s, kajaks, boten en vlotten huren, maar ook mountainbikes, SUP-boards en sneeuwschoenen. In de zomer kun je ontspannen in het zomercafé, waar je verse koffie en huisgemaakte cake kunt krijgen of genieten van een verfrissend ijsje. Het café is geopend van 11.00 tot 17.00 uur (van 15 juni tot 1 september). Voor wie even wil ontspannen is er ook een sauna beschikbaar. Meer info: varmlandsgarden.com
Een heerlijke tocht, vol natuur, rust en Zweedse frisse lucht. Zeker een aanrader voor iedereen die de omgeving van Hagfors op een actieve manier wil verkennen! Dus trek je wandelschoenen aan, laat je leiden door de rode pijlen en ontdek de magie van Värmland zelf!
Een ervaring om niet te missen
Wil jij ook het rustgevende geluid van de natuur en de serene schoonheid van Värmland ervaren? Bij Hus Björken kun je na een dag vol avonturen genieten van de comfort en rust die alleen Zweden kan bieden. Of je nu van wandelen, natuur of gewoon ontspannen houdt, Hus Björken is de perfecte plek om alles wat Värmland te bieden heeft te ontdekken. Boek nu je verblijf en beleef zelf deze bijzondere ervaring!