Een Glibberig Avontuur naar Brattfallet
Na een rustige dag gisteren besluiten we vandaag de uitdaging aan te gaan: kunnen we met de auto bij de Brattfallet-waterval komen? De wegen zijn namelijk bedekt met een laag ijs en sneeuw, dus het belooft een spannend ritje te worden.
Op weg naar een winterwonderland
Na een stevig ontbijt komt de familie naar Hus Björken om vanuit daar richting Brattfallet te gaan. We vertrekken met drie auto’s, want de groep bestaat natuurlijk uit elf personen. Wanneer we bijna bij Brattfallet aankomen, trapt Erik plotseling op de rem – een eland! Patricia wijst enthousiast vanuit het raam, in de hoop dat de rest van de familie het ook ziet. De hele colonne komt tot stilstand en we genieten in stilte van het immense dier. Al is dit nog maar een jong exemplaar, het blijft indrukwekkend. Veel tijd krijgen we niet, want de eland gaat er rap vandoor. Vol enthousiasme over deze bijzondere ontmoeting rijden we door.
Brattfallet: een verborgen parel in Värmland
Brattfallet is een indrukwekkende waterval in de regio Värmland, gelegen aan de rivier de Halgå, ten noordwesten van Ekshärad. De waterval heeft een valhoogte van ongeveer tien meter en wordt omringd door een diepe kloof die door de eeuwen heen door het stromende water is uitgesleten. Dit gebied maakt deel uit van het Halgåleden-wandelpad, een prachtige route langs rotsformaties, kloven en de kronkelende rivier.
Brattfallet is in elk seizoen een bezoek waard, maar in de winter krijgt de plek een magische uitstraling. De kou zorgt ervoor dat delen van de waterval in ijs veranderen, terwijl het water daaronder blijft stromen. Dit levert een spectaculair schouwspel op van bevroren watervlaktes, ijzige stalactieten en roestkleurig water.

Waar vind je Brattfallet?
Deze indrukwekkende waterval ligt op ongeveer 12 kilometer ten noorden van Ekshärad, verscholen in het betoverende landschap van Värmland. Gelegen aan de oostkant van de rivier de Klarälven, is het een prachtige bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers. Je kunt de exacte locatie bekijken op Google Maps.
Een glibberige, maar adembenemende wandeling
Bij de parkeerplaats trekken de dames hun spikes aan – een slimme aanschaf van gisteren, zo blijkt!

De heren lachen het weg en vinden het maar overbodig. Zelfverzekerd stappen ze het pad op, maar al snel blijkt dat de gladheid verraderlijk is. De gladde, besneeuwde paden maken het een uitdaging, maar de beloning is groots: een spectaculair winterlandschap en een bevroren waterval waarbij het roestbruine water een bijzonder contrast vormt met het ijs.
Wist je dat? De roestkleur van het water komt waarschijnlijk door de hoge concentratie ijzer in de bodem en de rotsen waar de rivier doorheen stroomt. Wanneer ijzerhoudende mineralen in contact komen met zuurstof en water, oxideren ze en geven ze het water die kenmerkende roestbruine kleur. Dit fenomeen is vrij gebruikelijk in gebieden met veel veengrond of ijzerrijke gesteenten, zoals in Värmland.

Als we een bruggetje over moeten steken en het pad iets naar beneden loopt, komt Erik ineens voorbij glijden. Zonder spikes onder zijn schoenen heeft hij geen grip en dat komt hem bijna duur te staan. Nog net op tijd weet hij zich vast te grijpen aan het hout van het bruggetje, waardoor hij een val in het ijskoude water weet te voorkomen. Ook een ander familielid zonder spikes maakt een onverwachte schuiver, wat voor hilariteit en een vleugje spanning zorgt.

Langzaam verplaatsen we ons verder langs de rand van de kloof en nemen we de adembenemende omgeving in ons op. Natuurlijk moeten er wat mooie foto’s gemaakt worden. De combinatie van sneeuw, ijs en stromend water is een lust voor het oog.

We genieten met volle teugen en besluiten vervolgens om nog wat verder langs het water te wandelen. Over smalle, gladde paadjes verkennen we de omgeving, maar al snel realiseren we ons dat het toch wel erg glad is allemaal.
Omdat we botbreuken willen voorkomen, keren we om en gaan we terug naar de auto. In het voorjaar of de zomer komen we hier zeker nog eens terug om de volledige wandeling te maken, want het ziet er hier prachtig uit.
Wandelroutes:
- 1 km-route: Een gemakkelijke wandeling langs de rivier, deels geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
- 2 km-route: Een leuke boswandeling, ideaal voor gezinnen met kinderen..
- Halgåleden (7 km): Een uitdagende route met hoogteverschillen en steile trappen. Kan modderig zijn bij nat weer.
Een typisch Zweedse sanitaire stop
Voordat we aan de terugreis naar Hus Björken beginnen, realiseren enkele dames uit ons gezelschap zich dat een sanitaire stop noodzakelijk is. Gelukkig is er een toilet aanwezig… of beter gezegd: een ouderwetse Zweedse poepdoos! Een ervaring op zich.
De dames wagen zich aan het avontuur en komen opgelucht terug bij de auto. Wij besluiten echter om nog even op te houden tot we thuis zijn.

Leuke weetjes over de Zweedse poepdoos:
- In Zweden worden deze buitentoiletten vaak “utedass” genoemd. Ze zijn veel te vinden in natuurgebieden en bij vakantiehuisjes zonder riolering.
- Ze werken meestal zonder spoelwater; in plaats daarvan wordt zaagsel of turf gebruikt om geurtjes te verminderen en het composteerproces te bevorderen.
- Sommige moderne versies hebben een biologisch afbreekbare zak of zelfs een scheidingssysteem voor vloeibare en vaste stoffen.
- In de winter kan het een uitdaging zijn: je moet snel zijn, want een houten plank kan behoorlijk koud aanvoelen!
- Veel Zweedse vakantiehuisjes hebben een utedass met een prachtig uitzicht op de natuur.
Terug naar Hus Björken
Eenmaal terug in ons knusse huisje trakteren we onszelf op warme chocolademelk met slagroom. De perfecte afsluiting van een ijzig, glibberig, maar onvergetelijk avontuur in het winterse Värmland!
Het was inderdaad een glibberige ervaring maar heel mooi om te zien .
De ontmoeting met een 🫎 Moose
was de kers op de taart .